2012. október 17., szerda

Újabb vagyonátmentési trükk?

A napokban a TV-adások vételénél tapasztalt rendellenesség miatt fordultam a T-Home ügyfélszolgálatához, ahonnan még aznap kiküldték egyik munkatársukat, aki a hibát rendben elhárította.  Közben beszélgettünk. Ennek során felhívta a figyelmemet, hogy ha  a jövőben szeretnék olcsóbb gázt és villamos áramot fogyasztani (márpedig ki ne szeretne), akkor a mostani szolgáltatótól (e.on Hungária) lépjek át a Telekomhoz, mivel ezután ők is foglalkoznak a gáz- és villamos áram szolgáltatásával. Először azt hittem, hogy valami viccről lehet szó, hisz a gáz- és az áramszolgáltatás egy egészen más ágazat, egy más szakma. De igazát bizonyítandó megkért, nézzem meg a honlapjukon ennek a szolgáltatásnak a részleteit (www.energia.telekom.hu). Már csak szakmámból adódóan is kíváncsivá tett, ezért  megnéztem. Valóban, itt arról olvashattam tájékoztatást, hogy minden T-Home szolgáltatással, valamint Arany- és Platina kedvezménnyel rendelkező ügyfelük (magam is ilyen vagyok) extra kedvezményre jogosult, mégpedig földgázszolgáltatásnál 5%, míg áramszolgáltatásnál 8%-os kedvezményt adnak.. Lám ezután a telekommunikációs szolgáltatóm már nem csak a telefon-, internet-, és kábeltévé-szolgáltatással foglalkozik, hanem energiát is tőle vásárolhatok.  Gondoltam, ha már lúd, legyen kövér, rákérdeztem, tán csak nem ők fogják szolgáltatni a csapból folyó vizet is, amire az volt a válasza, hogy „már ezen is dolgozunk!”.
Biztos ami biztos, bementem az ügyfélszolgálatra is, ahol egy nagyon kedves és csinos hölgy, valószínűleg a tréningen elsajátított szöveggel, igyekezett meggyőzni az energiaszolgáltató-váltás további előnyeiről. Így pl. a váltás kizárólag adminisztratív teendőkkel jár, nem kell sehova se mennem és a váltással járó papírmunkát teljes egészében a Magyar Telekom Nyrt. végzi.
A fenti információk ismertetésével nem az volt a célom, hogy esetleges további kedvezmények reményében reklámozzam a céget, hanem próbáltam megérteni, mi célt szolgálhat a Telekom profiljának szélesítése.  Közismert, hogy a kormány már korábban bejelentette azon szándékát, hogy a Horn-kormány idején privatizált energiaszolgáltató cégeket vissza szeretné vásárolni. A sajtóból tudhatjuk, hogy ez ügyben egy ideje már komoly tárgyalások folynak a kormány a cégeket tulajdonló német érdekeltségű multi között. Az az eretnek és megbocsáthatatlan gondolatom támadt, hogy ezek az energiaszolgáltató cégek, ügyfeleik átterelésével talán igyekeznek vagyonuk jelentős részét átmenteni egy másik, ugyancsak német érdekeltségű, de más profilú multi-cégbe. Így azt állam tulajdonába már csak egy lerongyolódott, eredeti értékének töredékére zsugorodott cég kerülne vissza.
Lehet, hogy csak képzelődöm és téves következtetésre jutottam. A Telekom minden bizonnyal arra hivatkozhat, hogy ők nem tesznek mást, mint kihasználják az energiapiac liberalizációjából adódó előnyöket. De azért az államnak és nekünk fogyasztóknak, nem ártana óvatosnak lenni. Vagyis  tisztázni kellene ennek az ügynek a valós indítékát és hátterét. Nem hiszem, hogy ehhez további szakértőkre, tanácsadókra vagy vizsgálóbizottságok létrehozására lenne szükség. Így is bőven elég lenne az állam meglevő apparátusának (pl. Energiahivatal) lelkiismeretes munkája.
Még egy megjegyzés. Ha egy kézbe fognak összpontosulni a lakossági közmű-szolgáltatások, az nem-e vezet majd egy olyan monopólium kialakulásához, amit már nehéz lesz megzabolázni. Arról nem is beszélve, hogy felmerülhet az uniós szabályok megsértése is. Bár az utóbbi két-három év tapasztalatai szerint, eddig szinte mindig csak a Magyar Államot és nem a multikat vádolták meg az uniós előírások megsértésével.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése