2013. április 18., csütörtök

A HTMP - mint koprodukciós segédcsapat



Ezzel a témával már foglalkoztam egy korább bejegyzésemben („Román” párt a magyar parlamentben? címmel). A téma ismét aktuális, azok után, hogy valóban megalakult és már be is jegyezték az újdonsült Határon Túli Magyarok Pártját (HTMP). Ez a körülmény csak megerősíti korábbi véleményemet, miszerint egy ilyen párt mindenképpen a magyarországi, magát baloldalinak hazudó politikai formáció érdekeit szolgálja.

Tévedett a budapesti, inkább a magyar szocialistákhoz köthető  Political Capital intézet elemzése, amikor tavaly nyáron még azt állította, hogy „erősen kétséges, hogy megvalósul-e a Magyarországon bejegyzendő, határon túli párt ötlete, de az biztos, hogy minden érintett komoly mérlegelésbe kezd arra az esetre, ha mégis lesz belőle valami”.  
Kétszeresen is tévedett, mert bár ténylegesen megalakult, ez a gittegylet aligha készteti mérlegelésre a magyarországi mérvadó politikai erőket. Még azokat sem, akik ezt a zseb-pártot létrehozták.

A Politcal Capital korábbi elemzése vajon miért vonta kétségbe a HTMP megalakulásának lehetőségét? Nos, véleményem szerint, azóta történt egy emlékezetes találkozó idén januárban, Kolozsváron Mesterházy Attila MSZP elnök és Markó Béla tiszteletbeli (szerintem továbbra is valóságos) RMDSZ elnök között. Nehezen tudom elképzelni, hogy a HTMP megalapítása ne került volna szóba ezen a magas szintű összejövetelen. Talán nem csak szóba került, de megszületett a döntés is. Arra jól ügyeltek, hogy az új párt-kreatúra élére olyan, eddig teljesen ismeretlen személyek kerüljenek, akik még nem szerepeltek sem az erdélyi magyar, sem a magyarországi politikai porondon.
Ezen szempont alapján esett a választás bizonyos Egri Péter személyére, az új párt székhelyeként pedig egy budapesti, Margit-körúti cím lett megnevezve. Ez elég távol van a Jókai utcától. Legalábbis fizikai értelemben.  Amit a közvélemény eddig megismerhetett a párt célkitűzéseiből, az nem más, mint egy semmitmondó közhely-gyűjtemény. Ugyanis megalakuláskor kiadott közleményükben felkérik a határon túli magyar szervezeteket, pártokat, hogy működjenek együtt, "fogalmazzák meg ők az általuk képviselt magyarság Magyarországgal kapcsolatos törekvéseit, érdekeit, céljait, vegyenek részt a párt konkrét programjának megfogalmazásában, vegyenek részt ezen érdekek képviseletében." Bla-bla-bla…..  Aligha van olyan baloldali elkötelezettségű erdélyi magyar szavazópolgár, akit ez a duma lázba hozna.

Jogos a kérdés, mégis kinek használ ennek az új pártnak a megalakulása? Itt megoszlanak vélemények. Előbb hadd idézzek a szélső balos ATV csatornán közreadott, erre vonatkozó véleményére, melyet ugyancsak a Politcal Capital fogalmazott meg: Ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) valóban egy Magyarországon bejegyzett, a külhoni magyarok érdekeit képviselő pártszövetség (sic!) alapításába fogna, az keresztülhúzhatja a Fidesz számításait, a szervezet jó eséllyel pályázna az ötszázalékos küszöb átlépésére - írta a Political Capital gyorselemzésében, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.”  Bárki is bábáskodott ennek a fiók-pártnak a létrehozásánál, semmi esélyt se látok arra, hogy akárcsak megközelítsék az 5%-os választási küszöböt. De egy kevéske rájuk adott szavazat is elég lehet arra, hogy borsot törjenek a Fidesz orra alá, „ha csak egy kicsi is hiányozna” ahhoz, hogy legalább egy-két határon túli Fideszes képviselő bejuthasson a budapesti parlamentbe. Mert ismerve a határon túli magyarság szavazási hajlandóságát, ennél többre aligha lehet számítani. Ezért is baromság az a magyarországi baloldali szavazók körében terjesztett populista maszlag, miszerint „a határon túliak ne pofázzanak bele a magyarországi politikába, ha nem itt adóznak!” Ezzel kampányoltak Gyurcsányék is a 2004. december 5.-i, kettős állampolgársági népszavazás előtt.

Érdekes véleménye van a Hacsaknem.blog szerzőjének, amit erre a kérdésre adott:  „… az egyedüli dolog, ami pillanatnyilag foglalkoztatfigyelembe véve, hogy mely magyarországi politikai párt az, amely szereti az osztódással szaporodó határon túli magyar alakulatokat, olyannyira, hogy ő maga bábáskodott fölöttük és távvezérelte őket, vajon ezúttal is a Fidesz áll a projekt mögött, vagy sem? Szerintem ez az egyetlen eldöntendő kérdőmondat. Azt a felvetést nem tudom komolyan venni, hogy jóérzésű, felelős, magyarságukban feddhetetlen, csóréseggű civilek lelkesedése dobta össze ezt a pártocskát a magyarországi választások előtt egy bő évvel. Hiszen  bármilyen pártalapításhoz pénz kell, meg infrastruktúra, némi humánerőforrás sem árt, ha szakértelem is párosul a dologhoz, még jobb”. Ez utóbbi mondattal magam is tökéletesen egyet értek.

 A Hacsaknem blog szerzőjének véleménye szerint az új párt létrehozásához a Fidesznek fűződik nagyobb érdeke. Erre abból lehet következtetni, hogy szerinte a Fidesz „a külhoni magyarok esetében is véghezvitte a megosztást, mind Romániában, mind Szlovákiában többpártrendszert csinált a magyarok között. Nyilvánvaló, hogy nem ő közvetlenül, de azzal, hogy az egyiket favorizálja, pontosan a megosztottságot, és befolyásuk gyengítését érte el. Mint ahogy hazai pályán is közvetett befolyással érte el, hogy az ellenzéki térfél felaprózódását sínre tegye”.

Jellemző, hogy az RMDSZ-közeli erdélyi magyar sajtó milyen nagy teret szentel az új párt megalakulásának. Ha ez valójában inkább a Fidesz érdekében jött volna létre, akkor vagy agyonhallgatnák, vagy  -  amit valószínűbbnek tartok  -  szinte kizárólag csak bíráló, elítélő, gúnyolódó vélemény jelenhetett volna meg. Vagyis véleményem szerint a HTMP nem más, mint egy MSZP – RMDSZ koprodukcióban létrehozott tákolmány.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése