2012. március 31., szombat

"Monnyon le" Schmitt?

A doktori cím visszavonása után új helyzet van. A Schmitt ügyet egy kicsit árnyaltabban ítélem meg. Azzal a sokak által vallott véleménnyel  egyet értek, hogy ő valójában inkább egy „bólogató jános”, de Orbánnak most éppen olyan emberre van szüksége, aki a nagy iramban, futószalagon meghozott törvényeket gondolkozás nélkül aláírja és nem kekeckedik, mint azt számos esetben Sólyom tette. Persze elfogadom, hogy normál esetben szükség lenne "kekeckedésre", mert ezzel számos hibát ki lehetne gyomlálni a törvényekből még azok kihirdetése előtt. De Orbánék abban a négy évben, amíg megvan a kétharmaduk, mindent át akarnak passzírozni. 2014 után valószínűleg erre már nem lesz lehetőségük, még akkor sem, ha továbbra is kormányon maradnak.

Az igazsághoz tartozik az is, hogy a 20-30 évvel ezelőtti időkben (da talán még a mai napig is), minden élsportoló élhetett azzal a lehetőséggel, hogy gond nélkül bejuthatott bármely egyetemre, vagy akár doktorátust is szerezhetett. Mint sokan mások, ezzel a lehetőséggel Schmitt is élt, amiért én nem ítélem el. Nem számíthatott arra, hogy valaha is államfő lehet belőle és akkor majd előveszik a plágium-ügyet. Mai napig több száz ilyen "kisdoktor" szaladgál ebben az országban, de velük a fene se törődik, mert nem lett belőlük államfő.
Kétségtelen, hogy a disszertáció szövegének java részét a bolgártól vette át, de hát a bolgár maga is másolta a NOB irattárában levő jegyzőkönyveket és statisztikai adatokat. Vagyis az ő munkája sem tekinthető egy önálló szellemi terméknek, hanem inkább csak egy már létező adathalmaz összerakásának. Abban is igazat adok Schmittnek, hogy az egyetemi grémium valóban várhatott volna még egy napot, hogy ne döntsenek "róla, de nélküle".  Vagyis „hallgattassék meg a másik fél is”.

Számos ennél nagyobb horderejű botrány is volt már a világon. Gondoljunk csak Clintonnak az ovális teremben történt orális ügyére, amit végülis elnéztek neki. Pedig ő egy világhatalom valós hatalommal felruházott ura volt. Akkor Amerikának a botrány ellenére sem volt érdeke egy új elnökválasztást tartani. Nagyon nehéz lesz Schmittnek ezek után helyén maradnia, de nem biztos, hogy az ország mai nehéz helyzetében a lemondása lenne a jobbik megoldás. Egyébként különös bája ennek az ügynek, hogy egy táborba terelte a Jobbikot még Gyurcsányékkal is.  De hát a politika már csak ilyen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése