2012. május 28., hétfő

Öngól

Példátlan eset, hogy az éppen regnáló román kormány népszerűsítsen egy, eddig a nagyközönség számára alig ismert magyar írót és annak műveit. Méghozzá teljesen ingyen. Mert most éppen ez történt. Soha még akkora nyilvánosságot nem kapott Nyirő József erdélyi magyar író, mint ezekben a napokban. A mai piacgazdasági körülmények között, hatalmas szerepe van a reklámnak, ami egyébként meglehetősen költséges mulatság lenne.  Ennek az „ingyen-reklámnak” lett a következménye, hogy olyanok is, akik korábban nem is hallottak Nyirőről, vagy kimondottan ellenséges véleményük volt róla, most megvásárolják és elolvassák könyveit. Erre van is lehetőségük, mert a kiadók is, soha nem látott nagy példányszámban adják ki Nyirőt.
Persze a román kormánynak éppen ezzel ellentétes célja lehetett. Úgy tűnik, mintha a mindig is kiváló és eredményes román külpolitika ezúttal célt tévesztett volna. Ezért gondolom azt, hogy a Nyirő József újratemetésének megakadályozásával valójában öngólt lőtt a román kormány. Talán nem csak a román kormány, de mások is. De ez a másik gól még nincs a hálóban, egyelőre csak a 16-oson belül pattog a labda.  Vajon miért is volt szüksége Romániának arra, hogy valódi szándékai ellenére „népszerűsítse” Nyirőt?  A nemrég beiktatott szociál-liberális román kormány politikai haszonszerzés céljából éppen most, a helyhatósági választások előtti felfokozott politikai légkörben vette elő ismét a „magyar kártyát”, amikor a román közvéleményt a „fasiszta, antiszemita” Nyirővel riogatja.  Erre gondolhatott Kövér László házelnök, amikor a székelyudvarhelyi ökumenikus megemlékezésen a következőket mondta: „Győzelemre rendelt az a nép, amelynek olyan fia van, akinek a hamvaitól is félnek”.
Érdekes, hogy a Magyarországgal szomszédos országok többségében a baloldali pártokra jellemző a nacionalista retorika. Így volt ez már a szélsőségesen nacionalista Ceauşescu diktatúra és a kádárista internacionalizmus idején és így van ma is. Ellentétben Romániával, Magyarországon a baloldal pártjai elvetik a nemzeti eszmét, azt károsnak, sőt a fasizmus és antiszemitizmus szinonimájának tekintik. Nyirő újratemetése kapcsán most az a furcsa helyzet állt elő, hogy a vezető román nacionalista politikai elittel egy követ fúj a magyarországi internacionalista baloldal és annak romániai hívei. 
Kíváncsian várom, hogy ezek után mi fog történni azzal a kapu előtt pattogó labdával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése